Monede dacice furate de la Sarmizegetusa și recuperate recent din SUA, expuse, de luni, la Muzeul Național de Istorie

Monede dacice furate de la Sarmizegetusa și recuperate recent din SUA, expuse, de luni, la Muzeul Național de Istorie
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București va expune, luni, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson, recuperate recent din SUA, în urma cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile române și cele americane, potrivit site-ului Ministerului Culturii.
Publicat: 28/06/2013, 15:49
Actualizat: 29/03/2019, 16:43

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din București va expune, luni, în premieră, 49 de monede din argint dacice de tip koson, recuperate recent din SUA, în urma cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile române și cele americane, potrivit site-ului Ministerului Culturii.

Astfel, cele 49 de monede din argint dacice recuperate recent sunt drahme emise de regele Koson (cca. 44 – 29 î.e.n), unul dintre urmașii lui Burebista. Dintre acestea, 30 de piese aparțin tipului monetar „clasic”, care reia reprezentările și legenda de pe staterii de aur ai acestui suveran (varianta cu monogramă), iar celelalte 19 drahme din argint aparțin tipului cu legenda Koson Droyeis, scrisă cu caractere grecești, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.

Cele 49 monede fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere grecești, menționând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44 – 29 î.e.n.. Piesele repatriate provin dintr-un mare tezaur descoperit după anul 2003, în urma unor activități ilegale de detecție și săpături desfășurate de membrii unor rețele infracționale care au activat zona în Sarmizegetusa Regia, ultima capitală a Daciei libere. Monedele au părăsit teritoriul național în mod clandestin, fiind apoi depistate, în 2011, în cadrul comerțului internațional de antichități.

Muzeul Național de Istorie a României a anunțat că, pe 26 iunie, a avut loc la Consulatul General al României de la Chicago o ceremonie care a marcat recuperarea și repatrierea din Statele Unite ale Americii a unui număr de 49 de monede dacice de argint de tip koson.

Recuperarea și repatrierea monedelor se datorează cooperării judiciare internaționale dintre autoritățile americane și române – Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe și specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României. La ceremonie au participat oficialități americane implicate în procesul de recuperare a unor piese aparținând patrimoniului cultural național românesc, membri ai Consulatului General al României, specialiști din Ministerul Culturii, precum și membri ai comunității românești din Chicago.

Operațiunea desfășurată în cadrul Acordului de asistență juridică între Statele Unite ale Americii și România reprezintă o premieră absolută, deoarece este pentru prima oară când autoritățile române reușesc recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și prezente în comerțul internațional de antichități de pe piața numismatică americană. Recuperarea și repatrierea celor 49 de monede de argint dacice s-a realizat în cadrul prevederilor convenției UNIDROIT.

După repatrierea lor, sâmbătă, monedele vor îmbogăți patrimoniul cultural național și vor intra în colecția Muzeului Național de Istorie a României.

Până în prezent, s-au desfășurat șapte operațiuni de recuperare și repatriere a unor brățări de aur dacice (respectiv patru în 2007, una în 2008, una în 2009, una în 2011 și două în 2012) și alte obiecte de patrimoniu. Piesele de patrimoniu au fost repatriate prin aplicarea convenției UNIDROIT, din Franța, Elveția, Germania, Spania, Irlanda și din Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acțiuni au fost readuse în țară 13 brățări dacice regale din aur, cântărind 12,633 kg, două „umbo” de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale și fantastice, 233 de monede de aur și argint. Lor li se adaugă alte 142 de monede dacice de aur de tip koson și trei stateri de aur de tip lysimachos, emiși în secolele II-I î.e.n., la Tomis și Callatis, un depozit de unelte și arme de fier, precum și 73 monede de argint și bronz, recuperate de autoritățile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 și 2013.

Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: unul de monede lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 de piese, unul de monede koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile orașului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice), potrivit unui comunicat al Biroului de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție remis MEDIAFAX.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Temperaturile scad drastic în România. Meteorologii ANM au anunțat cum va fi vremea în următoarele...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Rezultatul autopsiei dezvăluie cauza reală a morții fiicei lui Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Test de cultură generală. Ce este Australia: insulă sau continent?